Удружење жена НовосељанкеBanatski hleb

Удружење жена Новосељанке

Наше удружење се бави очувањем културе, традиције и обичаја наша два народа - Срба и Румуна. За ових непуних пет година постојања успеле смо да својим радом допринесемо да се за наше село чује како широм Србије тако и ван граница, учествујући на разним међународним манифестацијама.

О томе говори и то да смо добитнице Повеље за изузетан допринос у развоју и промовисању Банатског Новог Села од стране Месне Заједнице Банатско Ново Село, добитнице Признања Културно-просветне заједнице Србије за велики допринос у неговању традиције стваралаштва жена српске и румунске културе као и многобројне награде и учешћа на различитим догађајима као што су Међународни сајам Етно хране и пића у Београду и активно учешће у Селу радионица "Moara de hârtie-Satul meșteșugurilor" Comana - Румунија под називом „Arta populară în anul Centenarului.

Ateliere meșteșugărești pentru românii din comunitățile istorice” под покровитељством Института за културу Руминије у Букурешту. Са свих догађаја смо се враћале са неком од нагрда као и серитфикатима.Како је у нашем месту најзаступљенија пољопривреда, за центаралну манифестацију одабрале смо „Банатски хлеб“ којим смо указале на значај и повезаност свакодневних потреба, живота и рада наших мешатна, а која је све више посећена.

Манифестацијом унапређујемо социјални и културни живот нашег места, упућујемо на значај очувања културе, традиције и историјског наслеђа наших претходника у свим сегментима значајним за генерације које долазе.

Удружење жена Новосељанке
Маршала Тита 67, 26314 Банатско Ново Село
0638656468