Udruženje žena NovoseljankeBanatski hleb

Udruženje žena Novoseljanke

Naše udruženje se bavi očuvanjem kulture, tradicije i običaja naša dva naroda - Srba i Rumuna. Za ovih nepunih pet godina postojanja uspele smo da svojim radom doprinesemo da se za naše selo čuje kako širom Srbije tako i van granica, učestvujući na raznim međunarodnim manifestacijama.

O tome govori i to da smo dobitnice Povelje za izuzetan doprinos u razvoju i promovisanju Banatskog Novog Sela od strane Mesne Zajednice Banatsko Novo Selo, dobitnice Priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za veliki doprinos u negovanju tradicije stvaralaštva žena srpske i rumunske kulture kao i mnogobrojne nagrade i učešća na različitim događajima kao što su Međunarodni sajam Etno hrane i pića u Beogradu i aktivno učešće u Selu radionica "Moara de hârtie-Satul meșteșugurilor" Comana - Rumunija pod nazivom „Arta populară în anul Centenarului.

Ateliere meșteșugărești pentru românii din comunitățile istorice” pod pokroviteljstvom Instituta za kulturu Ruminije u Bukureštu. Sa svih događaja smo se vraćale sa nekom od nagrda kao i seritfikatima.Kako je u našem mestu najzastupljenija poljoprivreda, za centaralnu manifestaciju odabrale smo „Banatski hleb“ kojim smo ukazale na značaj i povezanost svakodnevnih potreba, života i rada naših mešatna, a koja je sve više posećena.

Manifestacijom unapređujemo socijalni i kulturni život našeg mesta, upućujemo na značaj očuvanja kulture, tradicije i istorijskog nasleđa naših prethodnika u svim segmentima značajnim za generacije koje dolaze.

Udruženje žena Novoseljanke
Maršala Tita 67, 26314 Banatsko Novo Selo
0638656468