{caption}

Metodologija izbora

Način izbora najboljih brendova

Kredibilitet i nepristrasnost izbora najboljih garantuju sami organizatori, ali i posebno ustanovljena metodologija izbora najboljih brendova, razvijena u saradnji sa profesorima sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Metodologija podrazumeva ocenjivanje uspeha viđenog očima potrošača, poslovnih partnera, stručnjaka i članova žirija, ali i očitovanog kroz rezultate poslovanja i preduzetih aktivnosti u vezi nominovanih brendova i preduzeća. Teži se da se maksimalno objektiviziraju rezultati i ocene, a shodno navedenom grupe kriterijuma za izbor najboljih u različitim kategorijama su:

  • tržišno-finansijski kriterijumi
  • percepcija ispitanika
  • ocene stručnog žirija
     

Tržišno finansijski kriterijumi

Tržišno-finansijski (poslovni) kriterijumi polaze od konkretnih vrednosti, koje određeni brend/preduzeće stvara, a mogu se izmeriti (rast prometa, dobit, stopa dobiti, investicije u brend, tržišno učešće u grani, izvoz brenda – apsolutno i relativno, pravni aspekti registracije žiga, standardi kvaliteta, priznanja i nagrade i društvena odgovornost, udeo domaćih komponenti u proizvodnji, rast zaposlenosti itd). Izbor konkretnih merila uspeha razlikuje se u zavisnosti od same kategorije u kojoj se neko nominuje, prateći na taj način specifičnost konkretnog biznisa.
 
Podatke dostavljaju preduzeća (tj. ovlašćeni predstavnici), popunjavajući onlajn upitnik na zvaničnom veb sajtu Akcije. Oni to čine pod punom moralnom i pravnom odgovornošću i uz dostavljanje dokaznih materijala za pojedine sertifikate, nagrade i ostale podatke. Kontrola i korekcija vrše se na osnovu zvaničnih podataka PKS, NBS, APR i drugih institucija, i na osnovu saznanja članova komisije i žirija.
 
O obimnosti posla, govori i podatak, da je, na primer u akciji „Najbolje iz Srbije 2017“ samo za bodovanje nominovanih u delu tržišno-finansijskih (poslovnih) kriterijuma obrađeno oko 8000 podataka koji su se ticali: opštih infomracija o brendu, prihoda/prometa, dobiti, investicija, tržišnog učešća, izvoza, zaštite od falsifikovanja, standarda kvaliteta, kretanja zaposlenosti, društvene odgovornosti, dobijenih priznanja itd.

Na osnovu ovih podataka, izračunavanjem se došlo do blizu 2500 pojedinačnih rezultata, koji su zatim zbrojeni u finalna 196 rezultata za brendove i preduzeća. Time su sumarno prikazani poeni svakog od nominovanih na osnovu tržišno-finansijskih (poslovnih) kriterijuma. 
 

Glasanje potrošača i stručne javnosti

Percepcija i stavovi potrošača, stručne javnosti i poslovnih partnera o brendovima važan su pokazatelj tržišne pozicije pojedinačnih brendova u Srbiji. Zato se sprovodi više istraživanja čiji rezultati predstavljaju drugi kriterijum izbora (onlajn glasanje različitih kategorija posetilaca veb sajta iz zemlje i inostranstva, glasanje poslovnih partnera putem anketa, stavovi stručne javnosti). Na ovaj način glasa preko 5.000 osoba (posmatrajući prosek za prethodne tri akcije), a očekuje se da ove godine bude i značajno veći broj glasova pristiglih na ovaj način.
 

Ocena stručnog žirija

Članovi žirija, na osnovu svog iskustva i kompetentnosti, vrše ocenu vrednosti pojedinih nominovanih brendova, ceneći i stvari koje nisu ušle u istraživanja i analizu, a na osnovu svoje stručne procene, pri čemu oni po pravilu mogu da daju 20 od 100 poena, osim u nekim specifičnim kategorijama, gde je broj poena koji dodeljuje žiri, pojedinačno i grupno, limitiran na 30 od 100.

Žiri čine predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije i istaknuti stručnjaci u brojnim oblastima, koji će na osnovu svog iskustva i znanja oceniti prijavljene kompanije i brendove.


Detaljno razrađen način izbora po kategorijama možete preuzeti na sledećim linkovima:


 

Glasajte

U Akciji Najbolje iz Srbije presudan je glas potrošača. Deo poena potrošači daju kroz kupovinu proizvoda i usluga (što se vidi kroz finansijske i tržišne parametre), a drugi deo putem direktnog glasanja do 31. maja 2019. na stranici Glasanje.

Rekli su o akciji

ALFA-PLAM A.D. - Goran Kostić, gen. direktor

Kompanija Alfa-Plam već par godina sa ponosom ističe simbol „Najbolje iz Srbije“. Priznanje nas obavezuje, ali je i potvrda ispravnosti razvojnog puta koji je naša kompanija postavila pred sobom i koji sa uspehom realizuje.