Opština DespotovacJust out

Opština Despotovac

Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević – JUST OUT“ pod pokroviteljstvom predsednika RS i Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, održava se već 5 godina u Despotovcu, u manastiru Manasiji, velelepnoj zadužbini jednog od najznačajnijih srskih vladara po kojem i nosi ime.
Manifestacija je smeštena u poslednju nedelju avgusta i okuplja učesnike iz preko 20 zemalja, svih jezika, vera i kultura.

Sa skromnim sredstvima i svesrdnom podrškom pomenutih institucija, kao i lokalne samouprave Despotovac, prošlogodišnji festival je za 3 dana okupio više od 120.000 posetilaca, u maloj opštini sa ukupno 20.000 stanovnika.

Zahvaljujući ovom podvigu, zanimljivom sadržaju i dobroj organizaciji, privukao je brojne domaće i strane medije i zauzeo mnoge naslovne strane. Posebnim uspehom smatramo reportaže koje su se našle u rubrikama najpozantijih svetskih medija poput „Njujork tajmsa“, „Dejli mejla“, „Rojtersa“... Gotovo da nije bilo kontineta na koji vesti o festivalu nisu stigle.

Manifestacija nije komercijalnog karaktera – ulaz je besplatan za sve posetioce. Osnovni cilj je promocija srpske srednjevekovne kulture i baštine, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta. Vrednosti koje promoviše su viteštvo, tradicija, tolerancija, poštovanje raznolikosti, međukulturološko razumevanje i saradnja.

Verujemo da će festival iz godine u godinu sve više rasti i nastaviti da okuplja posetioce, izvođače i zvaničnike iz svih krajeva sveta.

Opština Despotovac
Milosava Zdravkovića Resavca 4, Despotovac
0692526300