Општина ДеспотовацJust out

Општина Деспотовац

Међународни витешки фестивал „Деспот Стефан Лазаревић – ЈUST OUT“ под покровитељством председника РС и Министарства туризма, трговине и телекомуникација, одржава се већ 5 година у Деспотовцу, у манастиру Манасији, велелепној задужбини једног од најзначајнијих срских владара по којем и носи име.
Манифестација је смештена у последњу недељу августа и окупља учеснике из преко 20 земаља, свих језика, вера и култура.

Са скромним средствима и свесрдном подршком поменутих институција, као и локалне самоуправе Деспотовац, прошлогодишњи фестивал је за 3 дана окупио више од 120.000 посетилаца, у малој општини са укупно 20.000 становника.

Захваљујући овом подвигу, занимљивом садржају и доброј организацији, привукао је бројне домаће и стране медије и заузео многе насловне стране. Посебним успехом сматрамо репортаже које су се нашле у рубрикама најпозантијих светских медија попут „Њујорк тајмса“, „Дејли мејла“, „Ројтерса“... Готово да није било континета на који вести о фестивалу нису стигле.

Манифестација није комерцијалног карактера – улаз је бесплатан за све посетиоце. Основни циљ је промоција српске средњевековне културе и баштине, уз учешће бројних уметника и витешких трупа из Европе и света. Вредности које промовише су витештво, традиција, толеранција, поштовање разноликости, међукултуролошко разумевање и сарадња.

Верујемо да ће фестивал из године у годину све више расти и наставити да окупља посетиоце, извођаче и званичнике из свих крајева света.

Општина Деспотовац
Милосава Здравковића Ресавца 4, Деспотовац
0692526300