Проглашени победници акције „Најбоље из Србије 2016“

Привредна комора Србије и Министарство трговине, туризма и телекомуникација доделили су вечерас признања најуспешнијим домаћим робним и корпоративним брендовима на завршној церемонији акције „Најбоље из Србије 2016“. На свечаности у Новом Саду награде су уручене представницима 22 домаће компаније у 25 категорија.

 
„Мењајући себе, мењали смо и акцију Набоље из Србије. У акцију смо уградили и спојили традицију једног од најпрестижнијих националних признања са савременим кретањима у пословању и на тржишту, знање и објективност научно засноване методологије са модерним трендовима и атрактивношћу, тржишно финансијске показатеље са ставовима потрошача, стручне јавности, пословних партнера и жирија”, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије. Вредностима које праве, појединачни брендови дају снагу националном бренду, стварајући слику о новој Србији као земљи успешних прича – која постаје све привлачнија свету - и политичарима и инвеститорима и купцима и туристима, нагласио је председник ПКС.

Награда „Најбоље из Србије“ у категорији робни бренд за робу свакодневне потрошње додељена је Бамбијевој Плазми, у категорији пића компанији Нектар, док је у категорији хемије награда припала компанији Мерикс, Хенкел Србија.

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић поручио је на свечаности у Мастер центру Новосадског сајма да су компаније носиоци признања „Набоље из Србије” језгро нове српске пословне елите. “Ви сте упркос финансијској кризи и великим потешкоћама успели да својим знањем и вештинама, као и креативним идејама те проблеме решите и направите значајан резултат, који није само успех компанија већ и успех српске привреде", нагласио је Љајић. 

Као најбољи производ за кућу награђен је Смедеревац, произвођача Милан Благојевић из Смедерева. Екстрим Интимо награђен је у категорији одећа, текстил и обућа, а у категорији производна добра и пословне услуге награђена је компанија НИС Петрол из Новог Сада.

Честитајући добитницима, Игор Мировић, председник Покрајинске владе истакао је да је ознака „Набоље из Србије” својеврсна лична карта за тржишну утакмицу и значајан сегмент  нематеријалне, али веома важне додате вредности која се се у данашњем свету назива  бренд.  Та позитивна препознатљивост изузетно је важна и ка њој сви треба да тежимо, поручио је Мировић.

“Србија има сјајне спортисте, уметнике, научнике, а вечерас имамо прилику да упознамо и сјајне привреднике наше земље. Министарство привреде ће наставити да пружа и финансијску и нефинансијску подршку, како бисмо омогућили бољи пословни амбијент, да ширите своја пословања и запошљавате нове људе. У овој години на располагању је   око 11 милијарди динара кроз подстицаје за инвестиције и око 18 милијарди кроз различите програме да се обучите, усавршите, започнете бизнис или слично”, рекао је Горан Кнежевић, министар привреде.

Премиа, у власништву Делезе-а, проглашена је најбољом трговинском робном марком, Био Панон, органско јунеће месо, награђено је за најбоље увођење новог бренда. Као најбољи страни робни бренд који се производи у Србији, награђено је Горење, а најбољи локални – Марушка. Лесковачки домаћи ајвар награђен је као најбољи бренд са заштићеним географским пореклом.

За најбоље корпоративне брендове у категорији роба свакодневне потрошње признања су отишла компанији Суноко, за храну за пиће награђен је Нектар, а у категорији хемија, козметика, фармацеутски и остали производи награђен је нишки Philip Morris Operations. Компанија Алфа Плам из Врања освојила је признање у категорији производи за кућу и трајна потрошна добра, а за одећу Луна из Пожаревца. У категорији производна добра и пословне услуге, признање је додељено НИС АД Нови Сад, а као најбоље услужно предузеће награђен је АД Аеродром „Никола Тесла“. У категорији мала и средња услужна предузећа, награђена је општа болница БЕЛ МЕДИК, а за најуспешније увођење стартап предузећа – награђен је Кабинет ДОО Сопот.

Најбољи извозници су Алфа Плам АД Врање у категорији великих и МикроЕлектроника ДОО Београд у категорији малих и средњих предузећа. Најбоља туристичка манифестација је Дринска регата, а Копаоник бизнис форум је добио признање за најбољу привредну манифестацију. Жири је ове године доделио и специјалну награду предузећу „Vega IT Sourcing DOO“, које је у овој години, години предузетништва, остварило веома запажене пословне резултате.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је добитницима и посебно захвалио ПКС на томе што је пуних 12 година одржала акцију “Најбоље из Србије”. Како је рекао, за 12 година се промене и државе и системи, а ПКС је успела да одржи ову манифестацију што је показатељ колико добро и квалитетно ради. Вучевић је похвалио одлуку ПКС да се додела признања одржи у Новом Саду - европској престоници културе и омладинској престоници Европе.

Као и претходних година, Министарство трговине у сарадњи са највећим трговинским ланцима, за добитнике престижне награде "Најбоље из Србије" организоваће посебан кутак, "топ корнер", у оквиру ког ће у маркетима бити изложени награђени брендови: Плазма, Бакина тајна, Најлепше жеље, Смоки, Еурокрем, Бананица, Полимарк кечап, Галеб, Нектар фамили, Здраво сокови, Мерикс и Бохор.

Преузмите Најбоље из Србије инфографик.

 

Гласајте

У Акцији Најбоље из Србије пресудан је глас потрошача. Део поена потрошачи дају кроз куповину производа и услуга (што се види кроз финансијске и тржишне параметре), а други део путем директног гласања до 31. маја 2019. на страници Гласање.

Рекли су о акцији

БАМБИ - Маја Симић, маркетинг директор

Акција нас мотивише да идемо даље, да будемо још бољи, а све у циљу задовољења потреба наших потрошача. Наш бренд Плазма је већ дужи низ година добитник награде за најбољи бренд, као и добитник признања за најуспешнији бренд у протеклој деценији.